Artikeln publicerades 19 mars 2024
Bark och biokol kan rena dagvatten från mikroplaster
Gabriella Rullander, doktorand vid Uppsala universitet, har i labbförsök funnit att organiska filter med bark och biokol kan rena dagvatten från nästan all mikroplast.
Efter att ha utbildat sig till civilingenjör inom miljö- och vattenteknik är Gabriella Rullander nu doktorand vid Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet. Hennes forskningsprojekt fokuserar på att minimera mikroplast i dagvatten. Specifikt undersöker hon rening genom hållbara filterlösningar av olika organiska material, som bark och biokol.
– Eftersom plast är starkt kopplad till människors aktiviteter är det logiskt att urbana miljöer ansamlar mycket mikroplaster. De kan till exempel vara partiklar från bildäck eller från nedskräpning av plastprodukter, som PET-flaskor. Därför är dagvatten en stor källa till spridning av mikroplast, säger Gabriella Rullander.
Svårt att fånga upp mikroplast i större vattendrag
Mikroplast innehåller kemiska produkter som kan urlakas över tid. Plasten kan också ta upp andra mikroföroreningar och sprida dem vidare. Dagvatten renas sällan, utan leds oftast vidare till vattendrag där det späds ut med större vattenvolymer. Där är mikroplasterna svåra att fånga upp och de kan även konsumeras av vattenlevande organismer och ackumuleras i näringskedjan.
– Flera studier har visat negativa effekter för organismer som upptagit mikroplast, och vi är medvetna om att även människan till slut konsumerar mikroplast via födan. Att rena dagvatten i urbana miljöer är ett smart sätt att tackla mikroplastföroreningar, säger Gabriella Rullander.
Nästan all mikroplast renades
Hon är drygt halvvägs genom sitt doktorandarbete och kunde i december 2023 presentera sin licentiatavhandling Microplastic Mitigation in Urban Stormwater. Där beskrev hon bland annat sina lyckade labbförsök med organiska filter.
– Både bark- och biokolfilter har visat hög reningsgrad. Så mycket som 97 procent av mikroplasterna har kunnat renas.
Nu planerar hon att genomföra experiment med betydligt större filter, uppåt 90 kubikdecimeters volym. Filtren är till största delen fyllda med biokol, men också med grus vid in- och utlopp.
– Vi har samlat vägdamm från olika parkeringsplatser i Uppsala som ska utgöra grunden för dagvattnet som vi vill rena i filtren.
Extra intresse ligger i att utvärdera om mikroplasterna stannar kvar i filter som utsatts för yttre stress, till exempel längre torrperioder, och hur de fungerar med andra föroreningar i dagvatten, som tungmetaller.
Vill placera filter vid asfaltsytor
– Framtidsvisionen är att applicera dessa filter i urbana miljöer, som stora växtbäddar intill dagvattenbrunnar. De kan användas på parkeringsplatser eller andra asfalterade ytor med hög avrinning vid nederbörd, säger Gabriella Rullander.
Nu hoppas hon att hennes projekt kan utgöra en grund så att nästa doktorand kan fullfölja arbetet i fält.