Artikeln publicerades 1 oktober 2024

Personer som sitter på stolar i mindre grupper och diskuterar.

Internat med fokus på klimatfrågor och mikroföroreningar

Mikroföroreningar, klimatförändringar och klimatanpassning stod på agendan vid VA-kluster Mälardalens årliga internat. Värdar detta år var Nodra, Tekniska verken och Växjö kommun.

30 deltagare från så gott som alla klustrets medlemsorganisationer samlades på Vildmarkshotellet i Kolmården två dagar i slutet av augusti 2024 för att utbyta kunskap och erfarenheter.

Den första dagen inleddes med presentationer från Nodra och Tekniska verken, som berättade om sina verksamheter med ett särskilt fokus på avancerad rening och klimatpåverkan – temat för hela mötet.

Under internatet behandlades tre ämnesmässiga block med presentationer och uppföljande diskussioner i ett workshopliknande format.

Mycket kvar att göra när det gäller mikroföroreningar

I blocket Mikroföroreningar – uppkomst och spridning inledde Gunnar Thorsén, IVL Svenska Miljöinstitutet, som berättade om projektet Kemisk screening i avloppsledningsnätet, som initierats genom Uppströmsgruppen. Nu förbereds en syntesrapport med bland annat en lista med riskklassificerade ämnen, med relativa signaler från bostäder, sjukhus, industriområden och handelsplatser, och den ungefärliga reduktion av dessa över reningsverken som de hoppas ska kunna användas som stöd för uppströmsarbete.

Johanna Andersson från Uppsala vatten presenterade deras PFAS-problematik och de långtidsförsök på avancerad rening som de har gjort.

Den efterföljande diskussionen handlade om vilka frågor som fortfarande är obesvarade inom ämnet och vad som finns kvar att göra. Listan blev lång men kunde sorteras in i tre kategorier: tekniska lösningar, samordning/kunskapsutbyte och helhetsperspektiv. Samordning kring lagkrav och tvärsektoriellt kunskapsutbyte prioriterades högt.

Prediktion utifrån väderprognoser

Internatets andra dag ägnades åt klimatförändringar, -anpassningar och -åtgärder.

Det första blocket hade två talare. Lars-Göran Gustafsson, DHI, pratade om klimatanpassning och produkten Future City Flow som kan användas för att prediktera inkommande flöden till reningsverket baserat på bland annat väderprognoser. Marcus Ahlström, RISE, berättade om det relativt nystartade SVU-projektet Vägen mot klimatneutralt VA som engagerar många klustermedlemmar.

Diskussionen som följde fokuserade på vilka frågor klustrets medlemmar både jobbar och inte jobbar med i dag, kopplat till klimatpåverkan och klimatanpassning. Tillsammans rangordnade de frågorna utifrån vilka som är viktigast för VA-branschen.

Barriärer hindrar cirkulära system

Det sista blocket fokuserade på behandlingstekniker och processer för att minska klimatpåverkan.

Sebastian Schwede från Mälardalens universitet presenterade projektet Integration av hydrotermiska processer för hållbar slamhantering. Andrea Carranza Munoz, IVL, berättade om sitt doktorandprojekt som handlar om VFA-produktion som intern kolkälla.

– Diskussionen handlade om vilka barriärer som hindrar oss från att skapa cirkulära system, det vill säga system där vi simultant återvinner resurser och klarar utsläppskrav med låg energiförbrukning. Återigen hamnade många diskussioner i de ”mjukare” faktorerna snarare än rena tekniklösningar, kommenterar Hanna Molin, avgående koordinator för VA-kluster Mälardalen.

"Vi behöver en färdplan – och samordning med andra”

Slutsatserna från de två dagarna kan summeras:

  • Det finns mål men det saknas en färdplan.
  • Våra arbetssätt är linjära men behöver bli mer cirkulära (värdekedjor måste omvandlas till värdenätverk). Detta kräver samordning mellan alla samhällsaktörer. Vi måste bli modigare och bjuda in fler aktörer – enbart VA-branschen kommer inte att räcka.
  • Vi behöver få en bättre systemförståelse för såväl processer som ansvarsfördelning/lagkrav.
  • Det behövs ytterligare forskning och utveckling på många fronter, och särskilt behövs praktiska verktyg och riktlinjer för VA-verksamheterna.

Under internatet hölls även årets klustergruppsmöte där nya ledamöter valdes in till ledningsgruppen och styrgruppen. Dessutom avtackades VA-kluster Mälardalens tidigare ledare Magnus Arnell, RISE.