- Startsida
- Krondroppsnätet
- Om krondroppsnätet
- Deposition
Deposition
Nedfall av luftföroreningar mäts månadsvis inom Krondroppsnätet dels på öppet fält och dels under trädkronorna i skogen. På öppet fält mäts depositionen med hjälp av bulkprovtagare medan depositionen i skogsekosystemen mäts som krondropp. Vissa ämnen samverkar med trädkronorna, och därför används även strängprovtagare för att kunna bestämma torrdepositionen av dessa ämnen.
Den totala depositionen består av både våt- och torrdeposition. Depositionen vid en plats påverkas av nederbördens mängd och sammansättning samt luftens innehåll av olika ämnen. Även markanvändningen har betydelse för depositionens storlek. Till exempel är depositionsförhållandena annorlunda i en skog än på intilliggande öppen mark vilket kan förklaras av att träden fungerar som filter för luftburna föroreningar.
Det samlade nedfallet av olika ämnen till skog involverar flera processer. En del av nedfallet sker via nederbörden, vilket kallas våtdeposition. En annan del sker genom att gaser och partiklar ”fastnar” i trädkronorna, vilket kallas torrdeposition. Det som avsatts som torrdeposition sköljs med nederbörden till skogsmarken i form av krondropp.
Ger ett samlat mått
Krondropp anses därför ge ett samlat mått på summan av våt- och torrdeposition. Torrdepositionen skulle därför kunna beräknas som skillnaden mellan nedfall som krondropp och nedfall via nederbörd på öppet fält. Dock kan vissa ämnen tas upp direkt i trädkronorna, alternativt läcka ut från trädkronorna. Detta gör att krondroppsmätningarna ger ett bra mått på det samlade nedfallet endast för ämnen som inte samverkar med trädkronorna, såsom natrium och klorid. För övriga ämnen, exempelvis kväve och baskatjoner, krävs kompletterande mätningar med strängprovtagare, för att kunna beräkna torrdepositionen korrekt.
Allt arbete inom Krondroppsnätet från provtagning till kemisk analys, validering och databearbetning utförs enligt väl utarbetade rutiner och laboratorierna innehar ackreditering för de kemiska analyserna. Det ger en hög kvalitet på data, och garanterar att data från olika platser och från olika år är direkt jämförbara.